Har du en el- eller hybridbil, eller overvejer du måske at investere i en? Så har du sikkert et par spørgsmål til det der med ladningen, for hvordan er det nu lige, at det foregår? Og skal du lade din elbil, når du er på farten, eller kan det bedst betale sig at installere en ladestander til din elbil derhjemme i garagen?
Alle disse spørgsmål hjælper vi med at besvare her på siden. Du kan nemlig blive meget klogere på, hvad en ladestander til elbiler egentlig er, og vi dykker også ned i fordelene ved at have en ladestander til din elbil derhjemme.
Du har formentlig været vant til at køre på tankstationen, når din bil har manglet benzin eller diesel. Men hvis du har en el- eller hybridbil eller overvejer at investere i en, så er det altså et overstået kapitel. Du kan derfor med god grund vinke farvel til tankning og byde velkommen til opladning – og dermed også til ladestandere og ladebokse.
Ladestander eller ladeboks? Der er faktisk forskel på ladestandere og ladebokse. Hvor en ladestander er forbundet med en fod, så standeren kan stå på jorden, hænger en ladeboks på væggen eller husmuren. Ladestandere er dem, du finder på farten og i bybilledet, hvor ladebokse henviser til dén type ladere, du kan installere og bruge derhjemme.
Læs med herunder, når vi dykker dybere ned i alt, du skal vide om at oplade elbilen – enten hjemme i garagen, eller når du er på farten.
Overordnet set er der tre forskellige måder at lade din elbil med en ladestander eller ladeboks. Du kan:
Hvilken type ladeløsning, du skal vælge, kommer helt an på, hvad dine individuelle behov og muligheder er. Ikke alle el- eller hybridbilejere har mulighed for at have egen ladeboks i hjemmet, og der kan også være forskel på ladestandernes tilgængelighed alt efter, hvor du geografisk er placeret i landet. Og så kommer valget naturligvis også an på dine kørselsvaner.
Én af de gængse bekymringer ved at investere i en hybrid- eller elbil drejer sig typisk om bilens ladetid. Denne tid varierer dog alt efter, om du bruger en ladeboks eller ladestander, hvor stor effekt laderen oplader med og hvor stor batterikapacitet din bil har. Forskellen på ladehastigheden mellem ladestandere og ladebokse skyldes, at ladebokse bruger tid på at omforme strømmen, hvor ladestandere ikke gør.
Der er en række forskellige operatører på markedet, der muliggør, at du let kan finde den nærmeste ladestation nær dig. Foruden lokation kan de forskellige tjenester typisk også oplyse om tilgængelighed, priser og effekten af ladestanderen. Er du på farten og leder efter en ladestander, der hurtigt kan fylde dit batteri op, skal du se efter en stander med høj ladeeffekt (opgøres i kW). En lynlader har typisk en effekt mellem 150-350 kW.
“Gennemsnitlige, moderne elbiler kører cirka 5 kilometer på en kWh.
Der er en række fordele ved at have en ladeboks derhjemme:
På samme måde som der er fordele ved at have en ladeboks installeret hjemme i garagen, så er der også fordele ved at bruge en ledig ladestander i offentligheden.