Gå til indhold

Her skal du huske at melde din flytning

Når du står over for en flytning, er listen lang over, hvem du skal huske at melde din flytning til. Det offentlige og flere andre har brug for at kende din nye adresse. Derfor har vi samlet et overblik til dig. Og heldigvis kan du let give besked om din nye adresse og melde flytning digitalt.

Folkeregisteret

Først skal du huske at melde din flytning til Folkeregisteret i den kommune, du flytter til. Så er du sikker på, at få post fra det offentlige på din nye adresse.

Det er nemlig Folkeregisteret, der informerer andre offentlige instanser om din nye adresse – eksempelvis din bank og PostNord. Det er heldigvis ligetil og kan klares via borger.dk.

Arbejdsgiver

Du skal også huske at melde flytning til din arbejdsgiver. Det er vigtigt, at din arbejdsgiver ved, at du har skiftet bopæl. Hvis du er pensionist, kontanthjælps-modtager eller studerende og ikke har en arbejdsgiver, skal du i stedet kontakte det offentlige. 

Tandlæge og læge

Hvis du flytter til en ny by, kan du overveje, om du vil skifte tandlæge. Ellers skal du huske at give din nuværende tandlæge besked om din nye adresse.

Hvis du flytter mere end 15 kilometer væk, skal du skifte læge. Du har også mulighed for at skifte, selvom du ikke flytter langt væk. Det er gratis at skifte, når du flytter, og dit sundhedskort sendes automatisk.

Foreninger og fritidsaktiviteter

Næste skridt er at melde flytning til foreninger og fritidsaktiviteter, så de er opdaterede på din nye adresse. Det kan være alt fra sportsklubber til hobbyforeninger.

Hvis du flytter langt væk og ikke længere kan være medlem, er det også vigtigt, du husker at melde dig ud.

Abonnementer

Du bør også melde din flytning til alle dine abonnementer – lige fra telefon og internet til fitnesscenter. Du kan passende benytte lejligheden til at opsige diverse abonnementer, du ikke længere bruger. Mon ikke der er et par?

Venner og familie

Glem ikke at give besked til venner og familie om, at du har skiftet bopæl. Det er både for at sikre, at det årlige julekort kommer frem, men også så de ved, hvor de kan finde dig.

Tilmeld el ved flytning

Husk forsyningsselskaberne

El, varme, vand, wifi, TV… forsyningen af dagligdagens nødvendigheder er (heldigvis!) ikke noget, vi tænker på særlig ofte. Men når du flytter, skal dine forsyningsselskaber have besked. Måske er det nu, du skal kigge dine aftaler igennem?

Huskeliste over de steder, du skal melde din flytning

At melde flytning kan virke som en stor opgave, men med lidt struktur og planlægning bliver det hele lidt nemmere. Start derfor med at lave en liste over alle de steder, du skal give besked. Du kan tage udgangspunkt i listen ovenfor og på vores side om forsyningsselskaberne, men husk, det er ikke alle punkter, der nødvendigvis er relevante for dig. 


Når listen er klar, så er det bare at gå i gang. Det er en god idé at starte med de vigtigste steder først. Og husk, at du mange steder kan melde flytning online – her er for eksempel den side hos os, hvor du kan melde flytning. Sørg også for at have alle de nødvendige informationer klar, når du går i gang med at melde flytning. Det gælder din nye adresse og din flyttedato. Begge dele gør processen lidt nemmere.

Hvornår kan man melde flytning?

Det er vigtigt, at du melder flytning til Folkeregistret i god tid. Du kan dog tidligst anmelde flytning fire uger før, du flytter ind. Og du skal senest melde flytning fem dage efter din indflytningsdato. Men hvilken dag gælder som flyttedato? Det er dén dato, hvor du rent faktisk flytter ind – altså dagen for din første overnatning på din nye adresse.

Du kan få en bøde

Når du skal flytte adresse, er det vigtigt at melde flytning i tide. Hvis du glemmer det, kan det nemlig koste dig dyrt. Du risikerer at få en bøde i følgende tilfælde:

  • Hvis ikke du har meldt flytning rettidigt. 
  • Hvis du undlader at give de nødvendige oplysninger om din flytning.
  • Hvis din anmeldte flytning indeholder forkerte oplysninger.

Så husk at melde flytning i god tid og med de korrekte oplysninger. Det er en lille ting, der er hurtig at gøre, men det kan spare dig for både bøvl og bøder. Og så er det jo altid rart at vide, at alle de vigtige instanser har din nye adresse. 

Billig el fra solenergi, Andel Energi

Har du børn, som skal flytte med?

Hvis du har børn, der skal flytte med, er der et par ekstra ting, du skal huske i forbindelse med at melde flytning – især hvis flytningen inkluderer skift af institution eller skole. 

  • Børnenes nuværende skole eller institution skal have besked om den nye adresse. Dette er vigtigt for at sikre, at de kan komme i kontakt med dig.
  • Hvis børnene skal skifte institution eller skole, kan du tjekke kommunens hjemmeside for indskrivning, ansøgningsfrister og ventelister.
  • Skal dit barn indmeldes i en privatskole? Så skal du selv tage kontakt til den ønskede skole.
  • Husk også at melde flytning til børnenes fritidsaktiviteter og eventuelle specialtilbud, de måtte benytte sig af. 
Hvad koster el lige nu? Se elpriser

Når kærester flytter sammen

Ændrede livssituationer har ofte en række praktiske følger – ikke mindst for økonomien. 

  • Husk at tjekke, om I er dobbeltdækket på forsikringer, medielicens, internet og andre udgifter, som I nu kan deles om.
  • I bør også tage stilling til, om I skal have fælles økonomi eller splitter udgifterne mellem jer. Og i så fald hvordan?
  • Hvis I køber bolig sammen uden at være gift, så er det en god idé med en samejekontrakt og måske en krydslivsforsikring.
Billig el

Flyttet hjemmefra?

Når du flytter hjemmefra, er der mange ting at holde styr på, og der er flere ting, du skal gøre i forbindelse med at melde flytning. 

  • Hvis du skal studere, skal du huske at søge om SU. Det kan du søge om, når du har fået besked om, at du er optaget på en uddannelse. 
  • Du har også mulighed for at søge om boligstøtte, hvis du flytter i en lejebolig. Du kan dog først søge, når du har meldt din flytning til folkeregistret.
  • Til sidst er det en god idé at lave et budget. Det kan give dig et overblik over dine indtægter og udgifter, så du undgår økonomiske overraskelser – af den negative slags.

Har du styr på dine forsikringer?

  • Tjek, at du stadig er dækket med det rigtige beløb på din indboforsikring. Forsikringssummen skal svare til værdien af dit indbo.

  • Har du brug for at være forsikret anderledes i din nye bolig? Hvad med kloakker, rør og andre installationer? Indhent gerne flere tilbud og sammenlign priser og dækning.

  • En ejerskifteforsikring kan være en god ide ved køb af bolig. Den dækker skjulte skader, som ikke er nævnt i tilstands- og elinstallationsrapporten. Og som for eksempel ikke kan forventes af huset alder og byggemetode. Tjek vilkårene hos de forskellige forsikringsselskaber.