Gå til indhold
Elpriser time for time

Ved du, hvorfor elprisen stiger?

Hvis du har en variabel elaftale, så har du sikkert lagt mærke til, at elprisen af og til stiger. Men er du klar over, hvorfor den gør det? Vi ved godt, at elprisen er en gåde for de fleste, og derfor har vi samlet et overblik over de væsentligste årsager til, hvorfor elprisen egentlig stiger. Så kan du få en bedre forståelse af både din elregning og din økonomi.

Derfor stiger elprisen: Kend årsagerne

Elprisen er i konstant bevægelse, og vi ved godt, at det ikke altid er helt let at forstå, hvorfor den både stiger og falder. Prisen ændrer sig nemlig dag for dag og time for time, og netop derfor er der mange, der overvåger elpriserne. Men hvorfor stiger elprisen? 

For at gøre det lettere for dig at finde rundt i, hvorfor elprisen egentlig stiger, så har vi samlet en oversigt over nogle af de væsentligste årsager til det. Elprisen afhænger blandt andet af:

  • Kul- og gaspriserne
  • Økonomien
  • Vejret 
  • CO2-kvoterne

De forskellige årsager hænger alle sammen med udbud og efterspørgsel. Det er en god idé at kende til de forskellige påvirkninger, for så kan du bedre forstå, hvorfor elprisen stiger, når den gør det. Og det kan give dig en bedre forståelse af beløbet på din elregning.

Se, hvornår strømmen er billigst

Vil du spare penge og vige udenom de kraftigt stigende elpriser, som af og til rammer markedet? Det kan vi godt forstå. Hvis du har en variabel elaftale, så varierer elprisen hele tiden. Derfor er det en god idé at tænde for opvaskemaskinen eller tørretumbleren i de perioder, hvor strømmen er billigst. 

Prisstigninger på kul og gas gør, at elprisen stiger

En af de vigtigste årsager til at elprisen stiger, er prisstigninger på både kul og gas. De fossile energikilder spiller nemlig en stor rolle i produktionen af el. Og når priserne på de vigtige ressourcer stiger, så vil det helt naturligt også påvirke din elpris.

Men hvorfor stiger prisen på kul og gas så? Energimarkedet er globalt, og det bliver påvirket af en lang række faktorer som krig, politik og katastrofer. Og det kan alt sammen føre til støt stigende priser på kul og gas, som igen kan medføre, at elprisen stiger.

Elprisen stiger, når økonomien boomer

Når økonomien boomer i en periode med vækst og fremgang, så er det heller ikke usædvanligt, at elprisen stiger. Og hvordan hænger det sammen? Svaret ligger i den stigende efterspørgsel på el, som helt naturligt følger med et økonomisk opsving. 

I takt med at både virksomheder og husholdninger får flere penge mellem hænderne, så stiger efterspørgslen nemlig på en lang række varer og tjenester. Flere og flere spiser ude eller køber nyt tøj, og det skaber et behov for at producere mere. Og det kræver som oftest elektricitet. Resultatet er derfor en stigende efterspørgsel på el, og det kan presse elprisen opad på din elregning.

Hvorfor stiger elprisen, når det er vindstille?

Måske tænker du ikke umiddelbart over det, men faktisk spiller vejret også en vigtig rolle for, hvorfor elprisen stiger. For det første er vejret en afgørende faktor for, hvor meget el der bliver produceret fra vedvarende energi som vind og sol. Når solen skinner, og vinden blæser, stiger produktionen af grøn energi. Men på dage med lidt vind og skyet vejr, så falder produktionen, og det kan give dig stigende elpriser.

Vejret har også stor indflydelse på vores efterspørgsel efter el. Du kender det sikkert selv. I kolde vintermåneder stiger efterspørgslen efter el, da du bruger mere energi til opvarmning af din bolig. Det resulterer i øget efterspørgsel og dermed også stigende elpriser.

Faktisk kan forskellige vejrforhold også skabe udfordringer for elproduktionen. Eksempelvis er elprisen kraftigt påvirket af vandstanden i de nordiske vandreservoirer, som i de seneste år har været lav. Og det presser også elprisen op.

CO2-kvoter gør, at elprisen stiger

Noget, der også spiller en væsentlig rolle for de stigende elpriser, er CO2-kvoter. Men hvad er en CO2-kvote egentlig, og hvorfor gør den, at elprisen stiger? En CO2-kvote er en tilladelse til at udlede en bestemt mængde CO2. Kvoterne er blevet indført for at begrænse udledningen og bidrage til en grønnere fremtid. Og CO2-kvoter er i høj kurs på elmarkedet, for det udleder nemlig en hel del CO2 at producere strøm med fossile brændstoffer. 

Fordi der er en øget efterspørgsel på grøn energi og et begrænset antal CO2-kvoter, så stiger prisen på kvoterne. Det betyder, at det bliver dyrere for energiselskaberne at producere el, og ekstraomkostningen bliver ført videre til dig og din elregning. 

Tænd for de gode energivaner, når elprisen stiger

Når elprisen stiger, er det vigtigere end nogensinde at tænke over dine energivaner. Måske du kan finde måder, du kan spare på strømforbruget på? Faktisk kan du let tage kontrol over dit energiforbrug. Vi har samlet et par gode råd til, hvordan du kan tænde for de gode, energirigtige vaner.