Gå til indhold

Alt du skal vide om solenergi

Er du nysgerrig på, hvordan du kan udnytte solenergi til at producere strøm? Det gør vi dig meget klogere på her.

Hvad er solenergi?

Solenergi er, som navnet også antyder, energi hentet direkte fra solen. Men hvordan fungerer det egentlig? Faktisk er det ret simpelt. Med det helt rigtige udstyr kan du nemlig omdanne solens stråler til enten strøm eller varme, som kan bruges i din dagligdag. Et solcelleanlæg producerer strøm, hvor et solvarmeanlæg eller en solfanger producerer varmt vand – alt sammen ved at udnytte solens energi.

Solenergi kan give dig varmt brugsvand og varme til dine radiatorer eller gulve. Og strømmen fra solenergi kan du bruge til at oplade din telefon, tænde for hårtørreren eller sætte opvaskemaskinen i gang. 

Hvordan virker solceller?

Er du klar over, hvordan solceller laver strøm ud af solenergi? Det er en ret smart og en smule kompliceret proces, der ligger bag. Det dykker vi ned i her.

Et solcelleanlæg er udstyret med solcellepaneler, som absorberer solens lys og omdanner det til jævnstrøm. Derefter omdanner vekselretteren jævnstrømmen til vekselstrøm, som er det vi finder i stikkontakterne.

Det lyder simpelt nok, men faktisk er der en smule mere videnskab bag solenergi. Solcellerne er nemlig lavet af grundstoffet silicium – tilføjet bor og fosfor. Og de to stoffer skaber et permanent, elektrisk felt i solcellerne. Når solens lys rammer solcellerne, så gør det, at elektronerne kan bevæge sig helt frit rundt. Disse elektroner bliver samlet op af et elektrisk ledende gitter, som skaber en spændingsforskel mellem solcelles for- og bagside. Og på den måde får du altså strøm, når du tænder for kaffemaskinen eller TV’et.

Køb dine solceller hos os

Hos Andel Energi er vi eksperter i solenergi, og vi hjælper gerne dig med at komme i gang med at udnytte solens stråler til din fordel. Sammen med vores søsterselskab, Andel Lumen, tager vi nemlig hånd om dig fra start til slut.

Vi hjælper dig med at forstå solceller, og vi tager også gerne en snak om, hvordan lige netop din bolig kan drage fordel af solenergi. Med et solcelleanlæg fra os får du:

 • En totalløsning, der passer til din bolig og dine behov
 • Installation af dit anlæg fra A-Z
 • En produktionsaftale til 0 kroner, hvis du er elkunde hos os

Vi er blevet produktionselleverandør

Har du allerede et solcelleanlæg? Så kan du let sælge din overskydende strøm til os. På den måde kan andre let få gavn af din grønne strøm – og så kan du ovenikøbet tjene penge på det. Med en produktionsaftale hos os får du:

 • Elbørsens spotpris pr. kWh
 • Ingen binding. Opsig aftalen, når du vil
 • 0 kr./md. i abonnement, hvis du er elkunde hos os
 • 18 kr./md. i abonnement, hvis du ikke er elkunde hos os
 • Udbetaling hver måned

Din betaling bliver fratrukket Energinets balancetarif, dit netselskabs indføringstarif og en balancetarif til os.

Bliv klogere på fordele og ulemper ved solenergi

Når det kommer til solenergi, så er der en hel del fordele, som måske kan få dig til at skifte til den vedvarende energikilde. Men ligesom med alle andre energikilder, så er der også nogle ulemper, som du bør være opmærksom på. Vi dykker ned i dem her.

 • Vedvarende energi: Solen er en konstant energikilde. Den fortsætter nemlig med at skinne og producere energi.
 • Bliv klimavenlig: Solenergi er en CO2-neutral energiform, og det betyder, at den ikke udleder drivhusgasser. Ved at vælge solenergi kan du derfor aktivt reducere dit CO2-udslip.
 • Vær selvforsynende: Med et solcelleanlæg installeret hjemme hos dig, kan du producere din egen strøm og på den måde blive mere uafhængig af el-nettet. Smart, ikke?
 • Høje startomkostninger: Det er ingen hemmelighed, at et solcelleanlæg er en stor investering. Til gengæld vil den stille og rolig betale for sig selv.
 • Afhængig af sollys: Selvom solen er en vedvarende energikilde, så er solenergi altså stadig afhængig af, at solen skinner. Det betyder, at du i perioder med mindre sollys – eksempelvis om natten eller i de mørke vintermåneder – vil skulle trække på andre energikilder.

Der er altså både fordele og ulemper ved solenergi. Ligesom ved alle andre vedvarende energikilder. Men du skal ikke lade dig afskrække af ulemperne. Med den rette planlægning og forståelse for måden at skabe energi på kan du nemlig minimere dem og få mest muligt ud af din investering i solenergi.

Brug, gem eller sælg strømmen fra solenergi

Når solen skinner, og dit solcelleanlæg producerer massere energi, så kan du bruge strømmen til at sætte opvaskemaskinen i gang, tænde for TV’et eller lade din elbil op. Men hvad nu, hvis solen skinner lidt for meget, og du producerer mere strøm, end du kan nå at bruge? Her kommer muligheden for at gemme strømmen ind i billedet. Du kan nemlig gemme overskydende strøm på et batteri, som du kan bruge senere – eksempelvis i en periode, hvor solen ikke skinner så meget. Alternativt kan du sælge strømmen. Hvis du har mere strøm, end du kan nå at bruge eller gemme, så kan du sælge den tilbage til el-nettet, hvis du har en produktionsaftale. Så tjener du faktisk penge på din overskydende strøm. Og den del kan vi heldigvis også hjælpe dig med. 

Overvejer du at få solenergi hjemme hos dig?

Der er ingen tvivl om, at solenergi er en smart løsning for mange. Men inden du hopper med på bølgen og anskaffer dig et solcelleanlæg, er der nogle ting, du skal have styr på. Og vi har samlet en liste til dig:

 1. Retningen på dit tag: Et sydvendt tag giver det bedste udbytte.
 2. Skyggeforhold: Træer, der kaster skygge på dit tag, kan mindske udbyttet af dit anlæg, så vær opmærksom på, hvordan solen skinner på dit tag i løbet af dagen.
 3. Tagets hældning: Des mere stejlt dit tag er, des mere solenergi kan det producere.
 4. Tagets materiale: Har du stråtag? Så er solceller desværre ikke en mulighed for dig.
 5. Tagets tilstand: Dit tag skal være i god stand for at kunne bære et solcelleanlæg. 
 6. Lokalplanen: Kan du overhovedet få lov til at sætte solceller op på din bolig?