Fokus på bæredygtige energiløsninger og vedvarende energikilder har gjort, at vi i højere grad har fået øjnene op for energiformer, der er mere skånsomme over for vores miljø. Derfor er solceller meget populære at få integreret eller monteret.
Solcelleanlæg kommer i flere forskellige former og varianter. Nogle vælger at få monteret et solcelleanlæg på sit tag eller et sted på sin grund. Men skal du skifte dit tag, kan du faktisk få en smartere og mere integreret løsning. Dette kalder man et solcelletag.
Et solcelletag er et tag af tagintegrerede solceller, som udgør selve taget og altså ikke bliver installeret oven på eksempelvis dine tegl eller lignende. Det er altså et tag, der består af solceller.
Et solcelletag er et tag af integrerede solceller, der bliver lagt direkte på dit hus, som du ville lægge et almindeligt tag. Forskellen på et solcelleanlæg og et solcelletag er, at du har indbyggede solceller i dit solcelletag. Solcelleanlægget derimod bliver anlagt oven på dit eksisterende tag og er altså ikke på samme måde en del af dit tag.
Når du har solceller monteret, producerer du din egen strøm via solenergi. Når solens stråler rammer dine solceller, bliver der produceret jævnstrøm, som du kan bruge til at dække dit elforbrug. Det virkelig smarte er, at denne løsning er bæredygtig, da solenergi hører under det, vi betegner som en vedvarende energikilde.
Dit solcelletag vil være mest effektivt om dagen, da det er her, at solen er fremme. Men faktisk kan et moderne solcelletag producere strøm også i gråvejr. Du skal altså ikke være bekymret for, at du kun får noget ud af dit solcelletag, når solen er fremme.
Hvis du har investeret i et såkaldt solcellebatteri, kan du lagre overskydende strøm. Ellers kan du sælge det til resten af elnettet. På den måde kan du ikke bare spare penge på dit eget elforbrug, du kan faktisk tjene penge på at producere solenergi til elnettet.
Du skal først og fremmest overveje, om din bolig overhovedet er egnet til at få solceller integreret. Altså om udformningen passer til et solcelletag, og om dit hus ligger i den rette position. Huse med integrerede solcelletag skal helst være placerede mod syd, hvor hældningen på taget skal være mellem 35 og 45 grader.
Derudover skal du være opmærksom på, om du overhovedet må få sat et solcelletag op i henhold til lokalplanen. Du skal også huske at tage hensyn til dine naboer, da solens stråler kan reflektere mod dem fra solcellerne, så de risikerer at blive blændede. Det vil dine naboer nok ikke være glade for.
Så skal du også være opmærksom på, om dit hus kan få dækket sit energiforbrug med et solcelletag. Hvis du bruger mere strøm, end de indbyggede solceller kan producere, kan det tage meget lang tid, før din investering er tjent hjem igen.
Der er mange fordele ved at vælge et integreret solcelletag. Først og fremmest vælger du en bæredygtig løsning.
Derudover sparer du også selv på din elregning. Det er jo godt for din pengepung. Og du kan samtidig sælge den overskydende strøm, så du ikke alene sparer, men også tjener penge på din elproduktion. Dette gælder også om vinteren, hvor solen er mindre fremme.
Solceller – også de såkaldte uintegrerede solcelleanlæg – kræver nærmest ingen vedligeholdelse. Du skal bare holde dem rene, så solpanelerne kan opfange solens stråler. Og så larmer de heller ikke. Det er nok noget, som rigtig mange sætter pris på.
Det er en elegant løsning. Dette er selvfølgelig subjektivt. Men hvis du også synes, at solceller og solcelletage er flotte, så er det jo faktisk også en æstetisk opgradering på din husfacade.
Det er en stor investering at få solceller integreret i sit tag. Og der kan godt gå omkring 10 år, før din investering er tjent hjem igen. Men derfra er dit solcelletag udelukkende en overskudsforretning. Og sammenligner man med et almindeligt tag, taler man jo ikke om, at investeringen skal tjenes hjem. Og skal du flytte og finder et hus, som allerede har solceller på taget, så får du del i overskuddet med det samme. Derfor hæver solcelletage også værdien på det hus, de bliver installeret på. Du kan dog ikke få del i tilskudspuljen til opførelsen af solcelletag.
Hvis der er træer eller andet, der kaster skygge på dit solcelletag, kan det begrænse udbyttet af elproduktionen. Det kan i sidste ende betyde, at du skal vente længere tid på at tjene din investering tilbage. Eller også skal du investere yderligere i at få fjernet træer og andet, der skygger.
Ældre huse med karnapper og skorstene er mere vanskelige at installere solcelletage på.
Svaret er – kort og godt – nej. Du må ikke selv montere et solcelletag. Hvis du ønsker at få lagt et integreret solcelletag, skal du have en autoriseret installatør til at gøre det for dig. Vedkommende skal have den rette uddannelse og de rette kvalifikationer, før det er lovligt at få sat et solcelletag op.
Generelt er det en god idé, at du allierer dig med en fagmand, inden du kaster dig ud i sådan et projekt. På den måde kan du få gode råd og sparring om opsætningen af dit solcelletag.