Gå til indhold

Lån en elmåler

Hvor meget el bruger din gamle fryser? Eller ungernes spillekonsol? Lån gratis en elmåler på dit nærmeste bibliotek, og få afsløret boligens grådigste apparater. Så kan du få overblik over forbruget og se, hvor det bedst kan betale sig at sætte ind.

Gå på jagt efter elslugere med en elmåler

Mange af os kender situationen: Elregningen er større end forventet, men vi ved ikke hvorfor. En af de nemmeste måder at afsløre et overforbrug på er ved at måle apparaternes elforbrug med en elmåler. 

Med elmåleren i hånden er du klar til at gå på jagt efter elslugerne i dit hjem. Er det den gamle fryser, der bruger mest energi? Eller er det børnenes spillekonsol? 

Elmåleren kan give dig overblik over, hvilke af dine apparater der bruger mest el, og dermed hvor du kan spare. Heldigvis kan små ændringer ofte give gode besparelser.

I denne guide kan du trin for trin se, hvordan du bruger elmåleren og beregner apparaternes forbrug. Når du kender det, kan du finde gode spareråd på andelenergi.dk/sparenergi eller tage en snak med vores energirådgivere. 

Du kan låne en elmåler af os på biblioteket.

Test de enkelte apparaters elforbrug med en elmåler

Med elmåleren kan du teste dine elektriske apparaters elforbrug og standbyforbrug og for eksempel se, hvad fryser, køleskab, akvarium og tv koster dig om året i el. Gamle hårde hvidevarer bruger ofte rigtig meget el, og du kan med fordel udskifte dem med nye, energibesparende apparater.

Brug elmåleren til at måle de enkelte apparaters forbrug. Når du har målingerne, kan du med formlen på næste side beregne apparaternes døgnforbrug. Ved at gange døgnforbruget med det antal dage om året, som apparatet er tændt, kan du finde frem til dets årlige elforbrug. 

Overvej at skifte elslugerne ud når du kender apparatets årlige elforbrug i kWh, kan du sammenligne det med nye apparaters forbrug, som du kan finde på deres energimærke. Det kan ofte betale sig at udskifte gamle hårde hvidevarer med nye og mere energirigtige modeller.

Vær opmærksom på …

  • Måler du for eksempel på et køleskab, vil displayet vise 0, når kompressoren ikke kører.
  • Du kan ikke måle på apparater med effekt under 5 watt.
  • Har du flere apparater sluttet til den samme stikdåse, kan du måle deres samlede standby forbrug.
  • Alle data nulstilles, når du slukker for elmåleren.

Sæt fokus på dit elforbrug og kom i gang med at spare

Erfaringer viser, at du blot ved at få overblik over dit elforbrug kan opnå mærkbare besparelser. Er du kunde hos os, kan du logge ind på Min side, hvor du kan følge dit elforbrug, se dine elregninger og meget mere.

Som kunde hos Andel Energi kan du få gratis, telefonisk rådgivning om, hvor du kan spare mest. Du kan også finde masser af tips og gode råd til, hvordan du kan spare energi, på andelenergi.dk/sparenergi.

Hent brochuren om elmåleren

Læs mere om, hvordan elmåleren og dens resultater kan hjælpe dig med bruge energien bedre i din bolig.

Kend forskel på alle elmålere i dit hjem

Når snakken falder på elmålere og det at låne en elmåler, tænker du måske, at det ikke giver mening. For du har jo en elmåler siddende derhjemme allerede, tænker du nok. Og ja, det er helt rigtigt. I alle husstande skal der være en elmåler, der er leveret af dit strømforsyningsselskab. Den måler elforbruget i hele din husstand, og det er således den, der fortæller, hvor meget strøm du har brugt. Og dermed også hvor høj din elregning skal være. 

Når vi taler om den type elmålere, er der to varianter: Fjernaflæste elmålere og ikke-fjernaflæste målere. Stort set alle ikke-fjernaflæste elmålere skal skiftes ud, og langt de fleste blev skiftet ud i 2021. Derfor forholder vi os til de fjernaflæste elmålere her. 

Hvad er en fjernaflæst elmåler?

En fjernaflæst elmåler har dit elnetselskab monteret for dig, og den fortæller dit elselskab, hvor meget strøm du har brugt. Du kan også bruge tallene fra den til at holde øje med dit samlede elforbrug. Dette gør du på dit elselskabs hjemmeside, eller hvis de har en app, hvor du kan gøre det. 

Hos Andel har vi både en app og en hjemmeside, hvor du kan følge med i dit elforbrug. Du kan finde vores Andel Energi-app her

5 grunde til, at du vil kunne lide vores app

  1. Følg dit forbrug fordelt på timer, dage, uge, måneder og år.
  2. Se dine regninger, og skift nemt betalingsform.
  3. Få gode råd til et lavere elforbrug.
  4. Se, hvor klimavenlig strømmen er lige nu og de næste 24 timer.
  5. Se elprisen time for time, hvis du har en aftale med variabel pris.

Før i tiden var der kun installeret elmålere, som du skulle aflæse manuelt. Det vil sige, at du fik et brev fra os – eller et andet elselskab – og så skulle du aflæse dine målertal, notere dem og sende dem tilbage til os. Det er vi heldigvis fri for i dag, hvor aflæsningen fjernaflæste elmålere er helt automatiseret. 

Hvad er en bimåler?

Når vi siger, at du kan låne en elmåler til at måle dit energiforbrug, så er det en bimåler, du kan låne. Med en bimåler kan du få et præcist indblik i, hvor meget strøm de forskellige apparater bruger. Din fjernaflæste elmåler fortæller derimod kun, hvor meget strøm du har brugt i alt. Ikke hvad der er skyld i forbruget.

Så med en bimåler kan du altså gå dit hjem igennem og se, om du kan finde nogle seriøse elslugere rundt omkring. Dem kan du enten skifte ud eller bruge mindre, så du bruger færre kilowatt-timer. 

Man kalder også en bimåler for en “sladrehank”, da den netop sladrer om, at et apparat bruger for meget strøm. Det er ikke lovpligtigt eller et krav, at du har en bimåler installeret. Men det er et rigtig godt værktøj til dig, der kan vil overvåge dit elforbrug og sikre, at du ikke brug for meget strøm.