Opvaskemaskine

Det koster faktisk mere energi og vand at vaske op i hånden frem for i en opvaskemaskine – især hvis du bruger den fornuftigt og vælger en model med et godt energimærke.

Fyld maskinen, og spar penge

Udnyt opvaskemaskinens kapacitet, og fyld op, inden du starter den. En halvtom opvaskemaskine bruger stort set lige så meget energi som en fyldt. Også opvaskemaskiner med elektronisk mængdekontrol bruger mindst el, når du fylder dem. Store gryder og skåle udnytter pladsen i opvaskemaskinen dårligt.

Skyl ikke af

  • Skyl ikke servicet af, inden du sætter det i opvaskemaskinen. Det er spild af vand og kan udtørre pumpesystemet. Det er nok at skrabe madresterne af.
  • Risikoen for at overdosere opvaskemidlet er også større med afskyllet service.
  • Vælg i stedet programmet koldt forskyl, og spar både tid, vand og energi.
  • Skyl altid rustfrit bestik af, hvis det skal stå længe, inden du vasker op – ellers ruster det.

Sæt i opvaskemaskinen med det samme

Stil det snavsede service i opvaskemaskinen hurtigst muligt. Står det og tørrer ind på køkkenbordet, kræver det længere opvasketid og højere temperatur at få det rent – og så stiger energiforbruget.

En familie bruger i gennemsnit opvaskemaskinen 280 gange om året. Det svarer til cirka 291 kilowatt-timer i en F-mærket opvaskemaskine og 179 kilowatt-timer i en B-mærket.

Kort program og lav temperatur

Vælg det korteste program og den laveste mulige temperatur. Opvask ved 55 grader bruger 10 til 20 procent mindre energi end opvask ved 65 grader. I langt de fleste tilfælde er 55 grader nok til at sikre en ren opvask. Desuden skåner en lav temperatur glas og porcelæn.

Vælg en B-mærket vaskemaskine

Skal opvaskemaskinen udskiftes, så vælg én med energimærke B eller C. Du sparer ca. 246 kr. om året ved en pris pr. kilowatt-time på 2,20 kr., hvis du vælger du en opvaskemaskine med energimærke B i stedet for energimærke F.