Gå til indhold

Brug din opvaskemaskine energieffektivt

Opvaskemaskinen er en af de store energislugere. Derfor kan du spare på både energiforbruget og pengepungen ved at vælge en energivenlig opvaskemaskine. Og ikke mindst ved at anvende den fornuftigt. Vi har her på siden samlet vores bedste tips til, hvordan du kan spare på energien ved at bruge din opvaskemaskine energieffektivt. Læs med, og bliv klogere.

Derfor skal du vælge en energivenlig opvaskemaskine

En integreret opvaskemaskine er en væsentlig del af de fleste køkkener, og måske er du også en af dem, der bare ikke kan undvære din opvaskemaskine? Det er du ikke ene om, og du kan faktisk bruge din opvaskemaskine med god samvittighed. En energieffektiv opvaskemaskine er nemlig bedre for din varme- og elregning end at vaske op i hånden.

En energieffektiv opvaskemaskine bruger mindre energi og vand end øvrige maskiner. Dette resulterer i et lavere energiforbrug, en lavere elregning og et mindre klimaaftryk.

Hvad koster det at bruge opvaskemaskinen?

Vi har lavet et redskab til dig, så du kan se, hvad det ca. koster dig at bruge de mest almindelige apparater i dit hjem time for time.

Kig efter energimærket på din opvaskemaskine

Vi anbefaler, at du tager et kig på din opvaskemaskines energimærke. Mærkningen viser nemlig, hvor meget energi din opvaskemaskine bruger, og gør det meget nemmere for dig som forbruger at vælge en energieffektiv model, hvis du er på udkig efter en ny opvaskemaskine. Det er også en ideel måde at blive klogere på din elregning, for måske er opvaskemaskinen den største synder?

Energimærket viser dig, hvor energieffektiv din opvaskemaskine er på en skala fra A-G, hvor A er det mest energieffektive, og G er det mindst energieffektive. Mærket viser derudover:

  • Energiforbrug pr. 100 vaske
  • Vandforbrug pr. opvask på ECO-program
  • Varighed af ECO-program
  • Antal kuverter
  • Hvorvidt det er en støjsvag opvaskemaskine

Idet skalaen for nyligt er blevet opdateret, findes der i flere typer hårde hvidevarer ikke nødvendigvis A-mærkede produkter på markedet, og B- eller C-mærkede produkter kan derfor være den bedste klasse. Dette er faktisk tilfældet med opvaskemaskiner, og Energistyrelsen anbefaler, at du går efter energimærke B eller energimærke C, når du skal finde din nye opvaskemaskine. 

Du kan faktisk spare op til 246 kroner om året ved en pris pr. kilowatt-time på 2,20 kroner, hvis du vælger en B-mærket opvaskemaskine i stedet for en model med energimærke-F.

Dette program skal du bruge på din opvaskemaskine

En måde du også kan reducere dit energiforbrug på, er ved at anvende din opvaskemaskine på en fornuftig måde. Her er din opvaskemaskines programmer et godt sted at starte. Hvis du ønsker at bruge energien bedst muligt, bør du bruge det miljøvenlige ECO-program, der klarer opvasken ved lavere temperaturer. Programmet sparer på både vand og elektricitet, og det tager typisk mellem tre og fire timer at gennemføre. 

Og hvorfor så ikke vælge det velkendte hurtig-program, som mange moderne opvaskemaskiner også har? Selvom ECO-programmet typisk er meget længere, så bruger dette program faktisk både mindre strøm og færre liter vand. Du bruger derfor din opvaskemaskine bedst muligt ved at vælge ECO-programmet.

En familie bruger i gennemsnit opvaskemaskinen 280 gange om året. Det svarer til cirka 291 kilowatt-timer i en F-mærket opvaskemaskine og 179 kilowatt-timer i en B-mærket.

Skal jeg skylle af eller ej?

Det store spørgsmål, der tit opstår i forbindelse med brugen af en opvaskemaskine, er: skal servicen skylles af, inden du sætter det ned i maskinen, eller er det ikke nødvendigt? Set ud fra et energivenligt perspektiv anbefaler vi, at du ikke skyller dit service af grundet følgende årsager:

  • Det er spild af vand, og det kan også udtørre pumpesystemet. Skrab blot madresterne af.
  • Risikoen for at overdosere opvaskemidlet er større med afskyllet service.
  • Mange programmer giver alligevel et koldt forskyl, og derfor er der ingen grund til, at du også gør det.

Doser opvaskemaskinen korrekt 

Endnu et tip til at vaske op på en energieffektiv måde er at bruge automatisk dosering. Med de fleste nye og integrerede opvaskemaskiner har du mulighed for at vælge automatisk dosering, og dette er en god idé, da det reducerer mængden af sæberester i spildevandet. 

Derudover anbefaler vi, at du bruger opvasketabs fremfor pulver, da en tablet indeholder lige præcis den mængde opvaskemiddel, du skal bruge til en enkelt opvask. På den måde risikerer du ikke at over- eller underdosere.

Foruden opvaskemiddel eller opvasketabs har din opvaskemaskine også brug for følgende for at vaske ordentligt op:

  • Afspændingsmiddel
  • Salt 

Når opvaskemaskinen får den korrekte dosering af både afspændingsmiddel og opvaskesalt, bidrager det også til at øge maskinens energieffektivitet. Det reducerer nemlig energiforbruget til dræning af vandet, og det forhindrer ligeledes eventuelle kalkaflejringer i selve opvaskemaskinen.

Derfor skal du fylde din opvaskemaskine helt op

Vi anbefaler altid, at du fylder din opvaskemaskine helt op inden brug, da du på den måde udnytter dens energiforbrug bedst muligt. En halvtom opvaskemaskine bruger nemlig stort set lige så meget energi som en fyldt maskine. Hvis maskinen kun er delvist opfyldt, vil den samtidig bruge mere energi på at varme op og vedligeholde vandtemperaturen. 

Desuden kan en halvfyldt opvaskemaskine også resultere i en dårligere rengøring, og hvis maskinen så skal sættes i gang igen, øger du blot energiforbruget yderligere. En effektiv opvaskemaskine er designet til at fungere optimalt med fuld belastning, og du får derfor den bedste opvaskemaskine på den lange bane ved at indføre denne simple regel i din hverdag. 

Sæt i opvaskemaskinen med det samme

Står der beskidt service på dit bord i et par timer, før du sætter det i opvaskemaskinen, eller er du god til at fylde maskinen med det samme? Måske tror du ikke, at det har noget at sige, men faktisk er det bedst at stille beskidt bestik og service i opvaskemaskinen med det samme.

Hvis det står på køkkenbordet i for lang tid, tørrer madresterne ind, og så kræver det længere opvasketid og højere temperaturer at få det rent. Det gør at energiforbruget stiger. 

Fyld maskinen og spar penge

Udnyt hele opvaskemaskinens kapacitet, og fyld godt op, inden du starter den. En halvtom opvaskemaskine bruger stort set lige så meget energi som en fyldt. Også opvaskemaskiner med elektronisk mængdekontrol bruger mindst el, når du fylder dem. Store gryder og skåle udnytter pladsen i opvaskemaskinen dårligt.

Skyl ikke af

  • Skyl ikke servicet af, inden du sætter det i opvaskemaskinen. Det er spild af vand og kan udtørre pumpesystemet. Det er nok at skrabe madresterne af.
  • Risikoen for at overdosere opvaskemidlet er også større med afskyllet service.
  • Vælg i stedet programmet koldt forskyl, og spar både tid, vand og energi.
  • Skyl altid rustfrit bestik af, hvis det skal stå længe, inden du vasker op – ellers ruster det.