Der er flere ting, du kan gøre for at holde dit gasfyr i form:
Her er nogle ting, du selv kan tjekke, inden du ringer til VVS-installatøren eller din servicepartner, hvis du har en serviceaftale:
Hvis dit gasfyr går i stå, skyldes det enten, at der er lukket for gassen, eller at gasfyret ikke virker.
Start med at ringe til dit distributionsselskab og hør, om der er lukket for gassen. Find dit distributionsselskab her
Er der ikke lukket for gassen, skal du kontakte din servicepartner, hvis du har en serviceaftale med os. Find din servicepartner her
Har du ikke en serviceaftale, kan du oprette én med det samme. Så sender vi en VVS’er ud til dig for at kigge på dit gasfyr. Opret en serviceaftale her
Ønsker du ikke en serviceaftale, skal du kontakte en lokal VVS’er, der kan komme og se på gasfyret.
Det er svært at sige præcist, hvornår det kan betale sig at udskifte et gasfyr. En tommelfingerregel er, at når udgifterne til reservedele stiger, bør du overveje at skifte gasfyret ud med et nyt.
Du kan få gode råd og vejledning om, hvilket gasfyr du skal vælge ved at kontakte vores energirådgivere.
Når det er tid til at udskifte dit gasfyr, anbefaler vi, at du kontakter en VVS’er, som er specialiseret i gas.
Her er syv råd til, hvad du skal gøre, hvis du opdager gaslugt:
Har du spørgsmål til din aftale, dine regninger fra Andel Energi, din serviceaftale og andre administrative emner, skal du kontakte os.
Du skal kontakte dit distributionsselskab, hvis du har spørgsmål til regninger fra dit distributionsselskab, leveringen af gassen eller installation, eller hvis du kan lugte gas. Her kan du blandt andet også få svar på, hvordan dit forventede gasforbrug bliver udregnet eller få ændret dit forventede årsforbrug.
Kontakt dit distributionsselskab, der kan fortælle dig, hvor stikledningen ligger.
Du må ikke bygge oven på eller i mindre end én meters afstand af stikledningen. Er du i tvivl, så ring til dit distributionsselskab.