Gå til indhold

10 sparetips til et lavere forbrug

Du ved sikkert allerede noget om, hvordan du i dagligdagen kan spare på dit forbrug. Og det er både kloden og din pengepung glad for. Men ved du, hvor meget du rent faktisk kan spare, ved at følge nogle ganske få, nemme råd?

1. Lys hverdagen op med LED-pærer

Skift halogenspots og glødepærer ud med LED. En LED-pære bruger kun 25 % af den strøm, en glødepære bruger. Og holder 10-15 gange længere.

2. Vælg effektive hvidevarer

Skal du have nye hvidevarer? Så vælg en model, der er energieffektiv. Måske koster det lidt ekstra, men de penge er hurtigt tjent ind igen.

De hårde hvidevarer spiser cirka 34 % af hjemmets samlede elforbrug. Derfor er de absolut de største strømslugere i din bolig. Med ekstra omtanke, viden og gode vaner er der rigtig gode muligheder for at spare mange penge – år efter år.

3. Drop Standby

Sluk helt for de elapparater, du ikke bruger. Hvis du har mange apparater på standby, kan det koste dig op til 1.000 kr. om året.

Pc-udstyret i et teenageværelse kan løbe op i flere hundrede kroner om året. Selvom det står standby. Særligt ældre apparater kan sluge meget strøm. For eksempel DAB-radioer, stationære computere, musikanlæg og nogle typer af spillekonsoller.

Har du apparater, der er produceret fra 2013 og frem, betyder det dog knapt så meget. Standby-forbruget bør være så lavt, at du ikke behøver at slukke, når apparatet er opladt.

4. Hold 5 grader i køleskabet og -18 grader i fryseren

Har du pingviner i køleskabet? Pas på dit køleskab og fryser ikke bliver for kolde. For hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %. Og for hver grad, temperaturen i din fryser kommer under -18 °C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.

5. Glem forvarmen, og husk eftervarmen

Med mindre du har småkager eller indbagt is på menuen, er det ikke nødvendigt at forvarme ovnen. Til gengæld kan du med fordel udnytte eftervarmen, hvis du laver noget, der skal stå i ovnen i mere end 30 minutter. Faktisk kan du roligt slukke for ovnen 5-10 minutter før, maden er færdig. Så sparer du op til 25 % af den strøm, du ellers ville have brugt.

6. Fyld maskinerne, og skru ned for temperaturen

Udnyt din opvaske- og vaskemaskines fulde potentiale ved at fylde dem helt op. Slip din indre tetrisspiller løs, når opvaskemaskinen skal fyldes.

Din regning falder i takt med temperaturen. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C, bruger du 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C.

Og når du vasker tøj, så drop kogevasken. 60 °C er nok til at vaske rent. Og til en kulørt vask kan du nøjes med 40 °C. Dit tøj kan sagtens blive rent på 20-30 °C. Også selvom der er en lille sovseplet eller lidt mudder fra legepladsen. En vask ved 60 °C fjerner støvmider fra sengetøj og lugtgener fra vaskemaskinen.

Så meget kan du sparekWh/årkr.
Vask to 20 °C vaske mindre pr. uge22 kWh44 kr.
Vask to 30 °C vaske mindre pr uge41 kWh82 kr.
Vask ved 30 °C i stedet for 60 °C én gang pr. uge29 kWh58 kr.

7. Brug tørresnoren

Brug tørresnoren, når vejret tillader det. En familie skønnes at bruge tørretumbleren cirka 100 gange om året. Det svarer til et elforbrug på cirka 250 kilowatt-timer. Brug tumbleren én gang mindre om ugen. Så sparer du cirka 130 kilowatt-timer om året.

8. Spar på vandet

Sluk for vandet, når du for eksempel børster tænder og putter shampoo i håret. Du sparer 19 liter vand, hver gang du husker at slukke for vandet, når du børster tænder. Det svarer til 13.800 liter om året. Eller ca. 325 kr. om året, hvis du bor i Hovedstadsområdet. Og husk – det beløb kan du gange med hvor mange I er derhjemme.

Du kan også sætte en luftblander på vandhanen for at spare på vandet. Den sørger for, at der løber mindre vand ud i minuttet (maks. 4-6 liter i minuttet). Du skal blot en tur i dit lokale byggemarked – så er du klar til at spare.

Vandforbrug til bad (40 °C varmt vand)
Brusebad (5 minutter) med sparebruser Ca. 30-40 liter
Karbad Ca. 125 liter

9. Skru ned for varmen, når du kan

Opvarmning af boligen står typisk for 50 % af dit samlede energiforbrug. Og der kan være mange penge at spare, hvis du sænker det. Også uden du skal sidde og klapre tænder i sofaen hver aften. Samtidig opnår du et bedre indeklima og gavner miljøet.

Hvis du sænker rumtemperaturen bare én grad, kan du spare helt op til 5 % på dit varmeforbrug i de rum (og i den periode), hvor du skruer ned.

Hvis du kan leve med, at temperaturen i hjemmet er 2-3 °C koldere, når du alligevel ligger under dynen, er på arbejde eller på ferie, kan du spare cirka 10 % af dit varmeforbrug i de rum (og i den periode), hvor du skruer ned.

Hold øje med temperaturen. Hvis den kommer ned under 18 °C går besparelsen tabt. Så bliver møbler og vægge nemlig så kolde, at det kommer til at koste både tid og penge at varme op til en behagelig temperatur igen.

Hvis du har gulvvarme og radiator i samme rum, kan du med fordel holde gulvvarmen køligere end radiatoren. Når varmen kommer nedefra, føles rumtemperaturen ofte et par grader varmere. Derfor kan du sænke temperaturen med 2-3 grader, uden gulvet bliver køligt. Hver gang du sænker gulvvarmen 1 °C, sparer du 5-6 % af varmeforbruget.

Varmeforbrug pr. m2  i etplanshuskWh/år
Huse fra før 1962 uden efterisolering200
Huse fra før 1977 uden efterisolering170
Huse opført efter 1977110
Huse opført efter 199890
Huse opført efter 201275

10. Styr elvarmen med termostat

Har du elvarme, kan du få dine elradiatorer til at arbejde mere energibesparende. Hvis du sænker temperaturen med 3 grader om natten, kan du spare 5-6 %.

Hvis du har elgulvvarme, så sørg for, at den er termostatstyret. Termostaten sørger for, at temperaturen holdes konstant, og at varmen slår fra, hvis rummet varmes op på en anden måde (for eksempel af solen eller brændeovnen). Dæk aldrig termostaterne til. Så kan de ikke måle rumtemperaturen korrekt.

Elvarme er en af de dyreste opvarmningsformer, du kan have. Du kan derfor spare mange penge, hvis du supplerer den med en anden opvarmningsform, for eksempel luft til luft-varmepumpe – eller skifter den helt ud.

Hold øje med dit forbrug i appen Andel Energi

I appen, Andel Energi, kan du følge dit forbrug og se, hvor klimavenlig strømmen er de næste 24 timer. Måske kan du både spare penge og CO2.