
Følg vores 12 sommertips
Bliv klar til sommer, og spar nemt på dit energiforbrug.
Dit energiforbrug falder automatisk, når det bliver varmere og lysere udenfor – faktisk bruger du kun 20 procent af dit samlede årlige elforbrug i sommermånederne. Og med små justeringer kan du skrue endnu mere ned for forbruget. Vi har samlet 12 ting, du kan gøre for at klæde dit hjem godt på til sommeren og få din energiregning til at skrumpe.
Gode sommertips
Når det bliver rigtig sommervarmt sætter den høje rumtemperatur dit køleskab og din fryser på overarbejde.
Elforbruget stiger med to til fem procent for hver grad temperaturen stiger i køkkenet, fordi kompressoren skal køre i ekstra lang tid. Derfor er det en god idé at trække køleskabet lidt ud fra væggen, så det lettere kan komme af med varmen.
Og det bedste er at placere fryseren på et køligt sted, hvor temperaturen ikke svinger særlig meget – for eksempel i kælderen eller bryggerset.
Sluk tørretumbleren, og brug det gode sommervejr til at tørre dit vasketøj uden for på tørresnoren. Det koster cirka 2,5 kilowatt-timer eller 6 kr. hver gang, du bruger en ny tørretumbler, mens tørresnoren er ganske gratis.
Så hvis du normalt tørrer tøj tre gange om ugen, er der altså over 200 kr. at spare i løbet af de tre sommermåneder. Og det er både godt for din pengepung og for klimaet.
De fleste af os slukker for radiatorerne, når vi er et godt stykke inde i det lune forårsvejr, men mange glemmer gulvvarmen i badeværelset. Og andre synes bare, det er rart med lune gulve, selvom det er sommer.
Uanset årsagen kan gulvvarme give et stort, skjult varmespild om sommeren, hvor du lufter mere ud og ofte har døre og vinduer stående åbne i mange timer. Det får varmen – og dermed også pengene – til at ryge ud ad vinduet.
Vores bedste råd er derfor: Sluk for gulvvarmen, når du slukker for radiatorerne.
Der findes efterhånden en lang række eldrevne haveredskaber, men vær opmærksom på, at den ekstra hjælp også koster på elregningen.
Har du for eksempel en eldreven plæneklipper, og slår du græs én gang om ugen i de tre sommermåneder, bruger du omkring 26 kilowatt-timer i hele sommerperioden – det svarer til ca. 52 kr.
Så smøg ærmerne op, når du går i haven, spar penge, og så kan du også bruge havearbejdet til at få lidt motion.
Når temperaturen udenfor er så høj, at du ikke længere har brug for ekstra varme indenfor, kan du slukke helt for varmen og kun lade fyret producere varmt vand til vandhanen og evt. gulvvarmen.
Hvis du har et nyere olie- eller gasfyr, skifter det sikkert selv mellem vinter- og sommerdrift. Men har du et ældre fyr, skal skiftet gøres manuelt ved hjælp af et håndtag eller knapper markeret med et radiator- og et vandhane-ikon. Om sommeren skal det stå på vandhanen.
Hvis du lukker helt ned for dit centralfyr om sommeren, er det en god idé at lufte ud jævnligt i fyrrummet, så der ikke opstår fugtproblemer – især hvis sommervejret er køligt.
Vand, der siver, kan også lave skader på din bolig. Så hvis du har en kondenserende kedel i dit olie- eller gasfyr, kan det være en god ide at tjekke, om der er fri passage i kondensvandets afløb.
Undersøg også, om du har utætte rør, en dryppende vandhane eller et løbende toilet, der skal ordnes inden ferieafgang.
Skiftet fra vinter- til sommerdrift er også et godt tidspunkt til at rense de snavsede filtre, så anlægget fungerer, som det skal. Alle centralfyr og varmepumper har et. Se eventuelt i manualen eller spørg din VVS’er.
Mange af dine apparater har et standbyforbrug, der øger din elregning, uanset om du er hjemme eller ej. Det kan du forhindre ved at trække stikket ud.
Hvis du har en elvandvarmer, kan du også spare penge ved at slukke for den, hvis I er bortrejst i mere end en uge.
Hvis du har en combivandvarmer (varmtvandsbeholder med både elpatron og centralvarmespiral), bruger du den måske til at varme brugsvand om sommeren. Det er smart, for så kan du nemlig slukke centralfyret helt.
Ved samme lejlighed er det også en god idé at afbryde vandcirkulationen i huset ved at slukke for cirkulationspumpen, der pumper varmt vand rundt i radiatorerne eller gulvvarmeinstallationen.
Glemmer du at lukke for vandcirkulationen – og det gør mange – så cirkulerer der stadig varmt vand rundt i huset, selvom radiatorerne ikke er i brug. Det skaber et konstant varmetab, som elpatronen bruger overflødig el på at dække hele sommeren – og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse.
Luft til luft-varmepumper kan mere end at levere billig varme. De kan også køle huset ned på en varm sommerdag.
Men mekanisk køling koster ekstra på elregningen – og ikke så lidt endda. I stedet for køling kan du vælge anlæggets ventilationsfunktion, der ikke kræver nær så meget el. Her køler anlægget ikke, men sørger for ekstra luftcirkulation i rummet. Det virker kølende uden at sætte elregningen under pres.
Som kunde hos os kan du altid logge ind og følge dit elforbrug på Min side.
Alene det at blive mere bevidst om dit forbrug kan spare dig for op til ti procent på elregningen, hvilket svarer til 520 kilowatt-timer eller 1.040 kr. for en familie på to voksne og to børn, der bor i hus.
Hvis du har spørgsmål til, hvordan du gør din bolig og dit energiforbrug sommerklar, er du altid velkommen til at kontakte vores energirådgivere. De sidder klar med gode råd til, hvordan du kan spare på din regning.