Gå til indhold

Er du CO2-snedig og klimaklog?

Tjek, om du har styr på de små valg i hverdagen, der gør en forskel for CO2-udledningen.

Start testen
eller

Bliv klogere på dit CO2-forbrug

Når vi taler om både klimaforandringer, vedvarende energi og global opvarmning, kan du være sikker på, at CO2 bliver nævnt. Men hvad dækker CO2 egentlig over, og hvad betyder din CO2-udledning for den globale opvarmning? Bliv klogere på CO2 nedenfor, og find ud af, hvordan du kan reducere CO2-udledningen i din dagligdag.

I toppen af denne side kan du også teste, om du er C02-snedig og klimaklog, når du træffer beslutninger i hverdagen. Ved du eksempelvis, om du skal vælge lys eller mørk chokolade, hvis du vil tænke på klimaet, eller om den globale opvarmning har bedst af, at du snupper en øl eller et glas vin fredag aften? Hvis ikke testen går som forventet, kan du nedenfor finde et par tips til, hvordan du kan reducere dit CO2-forbrug med simple tiltag i din hverdag.

Hvad er CO2?

Du har med garanti hørt betegnelsen en masse gange. CO2 bliver ofte nævnt i forbindelse med både klimaforandringer, vedvarende energikilder og fossile brændsler. Du kan ikke se eller føle CO2. Men faktisk har dine hverdagsaktiviteter med garanti en større relation til CO2-udledningen, end du lige går og tror. Eksempelvis bidrager maden du spiser, og måden du transporterer dig på, til mængden af CO2 du udleder.

Helt teknisk står CO2 for kuldioxid. Det er en luftart, der findes helt naturligt i atmosfæren. Den CO2, vi har i atmosfæren, isolerer jorden og skaber en drivhuseffekt, der holder på jordens varme. Kuldioxid indgår i fotosyntese, og det er en af de vigtigste processer for levende organismer på jorden. Derfor er CO2 i sig selv ikke en udfordring, men CO2 bliver problematisk, når vi udleder for meget, og drivhuseffekten bliver for stor.

Kilder til CO2-udledning

Drivhusgasser stammer fra en række forskellige kilder, og CO2-udledning sker derfor på mange forskellige måder. De primære kilder til udledningen er:

  • Elproduktion
  • Afbrænding af fossile brændstoffer
  • Landbrug
  • Skovrydning
  • Transport
  • Industri

CO2-udledningen fra elproduktion er en af de største kilder til drivhusgasser, fordi den mest almindelige metode til at producere elektricitet er ved at brænde fossile brændstoffer. Og lige netop fossile brændsler skaber stor udledning. Landbruger især ansvarlig for udledningen af metan og lystgasser fra kvæg og jordbrugsprocesser, og disse gasser er meget mere kraftfulde end kuldioxid. Skovrydning udleder også CO2, idet skovenes træer fungerer som store CO2-lagre, og både transport og industri er vigtige kilder til CO2-udledning, da begge dele kører på fossile brændsler.

Dit CO2-forbrug i hverdagen 

Ovenstående kilder til CO2-udledning kan måske virke en smule abstrakte. For hvordan relaterer disse kilder sig til din hverdag? Når vi dykker lidt ned i klimaaftrykket i netop dit hjem, kan vi opdele de største syndere i fire kategorier:

  • Forbrugsvaner
  • Mad og drikke
  • Transport
  • Vedvarende energi

En gennemsnitlig dansker udleder ca. 17 ton CO2 hvert eneste år, og denne udledning kommer fra en blanding af ovenstående elementer. Maden, du spiser til aftensmad, din transport, energikilden, du anvender til at opvarme din bolig med, dit forbrug af elektroniske apparater, og din adfærd når det kommer til at købe nyt tøj eller nye møbler bidrager alt sammen til udledningen af CO2.

Hvordan bruger du din energi bedst?

Vil du gerne leve mere bæredygtigt og spare penge på samme tid? Se her, hvordan du kan reducere dit energiforbrug og gøre en positiv forskel for både din økonomi og miljøet.

Hvorfor er CO2 problematisk?

På verdensplan er CO2-udledningen markant stigende. Udledningen stiger mere og mere fra år til år og har gjort det i flere årtier. Og eksperter forventer samtidig, at udledningen fortsætter stigningen i de kommende årtier.

I forhold til den samlede globale udledning af drivhusgasser fylder den danske udledning blot en ganske lille del, og den gennemsnitlige udledning fra en indbygger i Danmark ligger en analse lavere end gennemsnittet i de europæiske lande.Dette betyder dog ikke, at du som dansker går fri. Den stigende koncentration af CO2 kan føre til en accelereret global opvarmning og øgede konsekvenser for både klimaet og miljøet – og dette gælder for hele planeten. Den øgede CO2-udledning kan også føre til øget risiko for ekstremt vejr og klimaforandringer, og den kan tilmed påvirke biodiversiteten negativt. Stigningen sætter derfor krav til væsentlige handlinger for at reducere udledningen.

Sådan kan du reducere dit CO2-forbrug

Der er flere måder, hvorpå du kan reducere dit CO2-aftryk, uden at det behøver at være hverken dyrt eller besværligt. Og faktisk kan de små valg betyde meget på den lange bane. Find vores råd her:

  • Udskift dine apparater til energieffektive modeller
  • Spar på strømmen og varmen
  • Spis mindre kød
  • Begræns dine flyrejser
  • Tænk over dit forbrug
  • Tag bæredygtige transportvalg
  • Reducér dit madspild

Se, hvor klimavenlig strømmen er i appen

I vores app, Andel Energi, kan du se, hvor klimavenlig strømmen er lige nu og 24 timer frem. Måske kan du flytte dit forbrug og bruge strømmen, når den er grønnest, så du kan reducere din samlede udledning?

Sådan får du energirigtige apparater

Ved at se efter energimærker når du handler nyt elektronik, kan du reducere dit energiforbrug og dermed både spare penge på din elregning og mindske dit klimaaftryk.

Bestil el hos Andel Energi

Med den rette el-aftale kan du reducere dit CO2-forbrug. Hvis du har et bladmærket elprodukt, dækker vi dit elforbrug med grøn strøm ved køb af grønne certifikater.