Når du udskifter en ældre og mindre vedvarende energikilde med en, der er mere miljøvenlig, kan du få tilskud. Og her hører energikilden jordvarme under. Så længe din bolig er en helårsbolig, kan du søge om tilskud til jordvarme, hvis du ønsker denne opvarmningsform fremover.
Netop fordi det er muligt at søge tilskud til jordvarme, vælger flere og flere denne løsning blandt mange grønne energiløsninger.
Men inden du vælger at søge tilskud til jordvarme, skal du først sikre dig, at du kan få jordvarme i dit hjem. Og så er det også godt, at du er helt med på, hvad jordvarme er.
Jordvarme er en måde at udnytte jordens vedvarende energi til at få varme i sit hjem. Helt konkret opsamler jordvarmeanlægget energi fra jordlagene, og den energi omdanner anlægget så til både varm luft og varmt brugsvand.
Enten graver man jordvarmeanlægget dybt ned i jorden – dette kalder man en vertikal installation. Ellers bliver det gravet ned horisontalt, altså på langs. Det kræver dog, at du har en have på minimum 300 kvadratmeter, hvis den horisontale løsning skal være at foretrække.
Udover anlægget nede i jorden skal der også installeres en luft-til-vand-varmepumpe, som kobles på jordvarmeanlægget.
Alt dette lyder måske dyrt. Og jordvarme er også en af de mere omkostningsfulde varmekilder, hvis du udelukkende ser på installationsprisen. Men over tid vil investeringen tjene sig ind igen, og derfor vælger mange denne løsning.
Hvis du skal have installeret jordvarme, skal du have den store pengepung frem. Det koster nemlig minimum 100.000 kr. at få installeret jordvarme. Og afhængigt af størrelsen på dit hus kan det sagtens koste mere. Er dit hus omkring 140-150 kvadratmeter, kan du regne med en pris på mellem 100.000 og 130.000 kr.
Er dit hus større og op til 200 kvadratmeter, vil installation af jordvarme koste omkring 10.000 til 20.000 kr. mere. Man siger dog, at jo nyere huset er, desto lettere og billigere er det at installere jordvarme.
Hvis du går op i at have en grøn og bæredygtig livsstil og samtidig gerne vil spare penge på din varmeregning, så kan det være en rigtig god investering med et jordvarmeanlæg. Afhængigt af din nuværende varmekilde kan du faktisk tjene investeringen ind relativt hurtigt. Og derfra er det penge lige ned i lommen hvert år.
Hvis skifter dit oliefyr ud med et jordvarmeanlæg, kan du faktisk spare op til halvdelen af din årlige varmeregning med et jordvarmeanlæg. Alt afhængigt af hvor effektiv en varmekilde du har nu, vil du kunne spare mindre eller mere.
Men et jordvarmeanlæg er en langsigtet investering, og der vil i de fleste tilfælde gå op til 10 år, før investeringen er tjent ind igen. Men derfra er alt, hvad der er sparet, tjent. Og det vil altså kunne betale sig på den lange bane.
For at få tilskud til jordvarme, skal din bolig opfylde en række krav. Et tilskud kan spare dig for rigtig mange penge, når du skal have installeret jordvarme. Det, kombineret med de store besparelser på varmeregningen, får mange til at vælge at få installeret jordvarme i deres boliger.
Men vigtigst af alt så skal din bolig godkendes af kommunen. Dette er altafgørende for, om du kan eller må få tilskud til jordvarme.
Hvis du opfylder kravene til tilskuddet, afhænger størrelsen af tilskuddet af få parametre:
Dog kan du maksimalt få 30% af markedsprisen i tilskud til jordvarme. Men det er også en stor besparelse, hvis du investerer i jordvarme for mere end 100.000 kr.
I forsøget på at imødekomme Danmarks mål om, at al energiforsyning skal komme fra vedvarende energikilder i 2050, er der blevet indgået en politisk aftale om, at man kan få tilskud til bæredygtige energiløsninger. Eksempelvis jordvarme.
Tilskudsordningen er altså et forsøg på at gøre det mere attraktivt at vælge bæredygtige løsninger til – og gå væk fra de knap så bæredygtige energiforsyninger.
Hvis du vil søge om tilskud til jordvarme, skal du søge via sparenergi.dk. Her sender du en ansøgning med relevant information, og så vil din ansøgning blive behandlet.
Bemærk, at du ikke må købe udstyr eller elementer til din jordvarmepumpe, før du har fået accepteret din ansøgning. Dette kan i værste fald betyde, at du ikke kan få tilskud. Du må heller ikke indgå en købsaftale med en installatør.