Gå til indhold
Jordvarme, varmepumper, solceller, el og gas

Hvordan holder jeg mit gasfyr i form?

Er du ny med gasfyr, har du sikkert nogle spørgsmål til, hvordan det virker og skal vedligeholdes – og hvornår det er tid til at udskifte det. Læs det vigtigste, du skal vide som ejer af et gasfyr – og få ro i maven i forhold til, om det er farligt, hvis du kan lugte gas.

Hold gasfyret i form

 1. 1.

  Tjek flere gange om året, at der er vand nok på gasfyret. Det gør du på manometret, der er en digital eller analog måler på gasfyret. Er vandstanden for lav, skal du hælde vand på.

 2. 2.

  Sørg for, at gasfyrets aftræk har fri passage gennem skorstenen eller aftræk i væggen – tjek, at der for eksempel ikke er fuglereder eller blade på skorstenen. Ellers risikerer du driftstop på nye gasfyr og kulilteudslip på de gamle.

 3. 3.

  Har du et kondenserende gasfyr, skal du sørge for, at dets kondensafløb har fri passage fra fyret til afløber

 4. 4.

  Luft radiatorerne ud, når varmesæsonen starter, så vandet kan komme rundt i varmesystemet.

 5. 5.

  Vi anbefaler, at du får dit gasfyr efterset hvert eller hvert andet år af en autoriseret VVS-installatør. Jo kraftigere gasfyret er, jo oftere bør det efterses.

 6. 6.

  Har du et ældre gasfyr, kan der være lovkrav om, at du får det efterset jævnligt.

Hvordan indstiller jeg mit gasfyr?

Dit gasfyr vil ofte være indstillet af din VVS’er eller servicemontør, men det kan være en god ide, at se efter selv. Jo lavere gasfyrets termostater står, jo mindre gas bruger du – til gavn for både klimaet og din pengepung.

Hvis du kan lugte gas eller er bange for udslip

Vi har lavet en guide til hvad du skal være opmærksom på og hvad du skal gøre.
Gas er meget sikker at bruge. Men i særlige og meget sjældne situationer kan der opstå fare. Du skal især være opmærksom på to situationer: gaslugt og tegn på kulilte.

Hvornår er det tid til at udskifte gasfyret?

Hvis du udskifter dit gamle gasfyr, kan du både få en mere sikker drift og en bedre driftsøkonomi. Skifter du for eksempel fra et ældre og ikke-kondenserende gasfyr til en kondenserende model, kan du forvente at spare op til 20 procent på varmeregningen.

Det er svært at sige præcist, hvornår det kan betale sig at udskifte et gasfyr. Som tommelfingerregel bør du overveje at skifte gasfyret ud, når udgifterne til reservedele stiger.