Gå til indhold

Ukraine-krisen påvirker prisen på gas

Energimarkederne reagerer på den dramatiske udvikling i Ukraine, og det har medført stigende gaspriser. Baggrunden for de stigende priser er blandt andet frygt for en langvarig krise, der potentielt kan betyde, at forsyningerne bliver afbrudt. Det spiller også ind, at eventuelle internationale sanktioner vil kunne bremse Europas energihandel med Rusland.

Sikker forsyning af gas

Selv om situationen i Ukraine ikke er god lige nu, så er der ifølge Energistyrelsen ikke risiko for, at Danmark kommer til at mangle gas. Forventningen er, at vores forbrug bliver dækket med vores forsyninger og de danske lagre. Og når vejret bliver varmere, bruger vi naturligt mindre gas til opvarmning.

Hvis situationen skulle ændre sig til det værre, er du som privat forbruger dækket så lang tid som muligt. Det er en række store produktionsvirksomheder, som må sige farvel til gasforsyningen først.

Kr./årNyere hus (1.100 m3)Ældre hus (2.400 m3)
Udgift 202112.200 kr.26.000 kr.
Udgift 202217.800 kr.38.300 kr.
Forskel5.600 kr.12.300 kr.

Forklaring: For hver kundetype er der beregnet hvad man ville have betalt i 2021 på en af de kortere variable kontrakter, og hvad man vil komme til at betale i 2022 hvis gasprisen holder sig på det nuværende prisniveau (som ligger på ca. 10,5 kr/m3). Der er ikke taget højde for yderligere prisstigninger.

Hvor køber vi din gas?

Din gas bliver primært købt på den nordiske gasbørs, Gaspoint Nordic. Udover gasbørsen køber vi også biogas fra danske biogasproducenter.

Over de seneste måneder har vi handlet væsentligt mindre gas gennem russiske leverandører, og ved udgangen af marts stopper handlen helt.

Hvor kommer din gas fra?

I perioden frem til Tyrafeltet åbner igen i sensommeren 2023, importerer vi din gas fra Tyskland, som bliver blandet med op til 25 % biogas fra produktionen her i Danmark. Den gas, der kommer fra Tyskland er et mix af den gas, som flyder i hele det europæiske gasnet, og som blandt andet kommer fra Norge, Rusland, Holland og Nordafrika.

Selv om der er skåret ned på de russiske gasleverancer til Europa, så kan hverken vi eller andre gasleverandører på nuværende tidspunkt helt fravælge gas fra Rusland, da al gas bliver blandet sammen i gasnettet. Dette kan ændre sig, hvis EU og Storbritannien bliver enige om nye sanktioner.

Hvordan kan du spare på gassen?

Er dit gasfyr en rigtig energisluger? Få gode råd til, hvad du kan gøre for at spare på gassen her.