Gå til indhold

Få del i ny tilskudspulje, og gør din bolig mere klimavenlig

Overvejer du at energiforbedre dit hjem? Så er det måske et godt tidspunkt. Energistyrelsen har nemlig hvert år en ny pulje energitilskud, der skal gøre det billigere for dig at energirenovere din bolig. Så bliver den både mere klimavenlig, og du kan spare penge på energiforbruget.

Den første pulje med tilskudspenge blev revet væk. Energirådgiverne i Andel Energi

Vil du have del i næste pulje? Så kan det være en god ide at tilmelde dig nyhedsmails fra Energistyrelsens hjemmeside sparenergi.dk. Så får du nemlig direkte besked om, hvornår puljen frigives.

Bliv klar til at ansøge

  1. 1.

    Lav en beskrivelse af dit projekt

  2. 2.

    Find dokumentation på, at du ejer boligen

  3. 3.

    Ha’ dit NemID klar, og udfyld ansøgningen online på sparenergi.dk

Er dit projekt tilskudsberettiget?

Du kan kun søge om tilskud, hvis dit projekt er tilskudsberettiget – for eksempel hvis du vil efterisolere eller udskifte dine vinduer. Og husk, at med mindre du søger tilskud til en varmepumpe, så skal din bolig være energimærket. Ved du ikke, om den er det? Så kan du nemt tjekke det her.

Hvem kan søge tilskud?

Både personer og foreninger kan søge tilskud til energibesparende projekter. Det handler mest om, hvad dit energiprojekt går ud på. Hvis du påtænker at investere i en energibesparende foranstaltning, som er mere energieffektiv og dermed sparer på brugen af fossile brændstoffer, kan du søge om energitilskud. 

Dem, der kan søge energitilskud, er:

  • Virksomheder, der vil investere i mere energieffektive løsninger i helårsbebyggelse
  • Diverse ejendoms- og andelsboligforeninger, der råder over helårsboliger
  • Privatpersoner med helårsbolig

Energitilskud er altså både for virksomheder, foreninger og privatpersoner. Men som privatperson kan du kun søge tilskud til din helårsbolig – ikke dit sommerhus

Før i tiden kunne du til gengæld få tilskud via håndværkerfradraget, men pr. 2022 er dette fradrag afskaffet. 

Hvilke projekter kan jeg søge energitilskud til?

Der er mange forskellige projekter, du kan søge energitilskud til. Selve tilskuddet bliver fastsat ud fra de forventede og beregnede markedspriser. Herfra vil energitilskuddet udgøre en vis procentdel. Herfra er det en forudsætning, at du får en faktura fra den virksomhed, der udfører arbejdet.

De projekter, du kan søge energitilskud til, tæller blandt andet:

  • Udskiftning af diverse vinduer, herunder ovenlysvinduer og facadevinduer. 
  • Udvendig isolering, enten af en massiv eller let ydervæg. Men det gælder ikke for hulmursisolering eller kælderydervæg
  • Isolering af terrændæk samt udvendig isolering af sokkel ved terrændækket. Dog kan du ikke få energitilskud til kældergulve og krybekælder. 
  • Efterisolering af både loft og tag
  • Isolering af skunkvægge
  • Isolering af flade tage og skråvægge, der er direkte mod taget

Du kan søge energitilskud til din varmepumpe

Hvis du gerne vil have en mere energivenlig opvarmningsform i dit hus, kan du søge om energitilskud til en varmepumpe. Herunder kan du læse, hvilke betingelser der skal være opfyldt, før du kan få energitilskud til din varmepumpe. 

Først og fremmest er det vigtigt, hvilken nuværende opvarmningsform du har. Hvis du har en biokedel, oliekedel, et gasfyr eller elvarme i din bolig, samt at du bor i et område, der ikke kan få fjernvarme, så kan du søge om energitilskud til din varmepumpe. 

Husk, at din nye varmepumpe skal være enten A++ eller A+++ i energimærke, og så skal det være en autoriseret VE-montør eller -virksomhed, der udfører opgaven. 

De forskellige løsninger, du kan vælge, tæller blandt andet:

  • Store varmepumper til større beboelse, som eksempelvis lejlighedskomplekser
  • Varmepumper der bliver etableret i forbindelse med ventilationsanlæg
  • Vandbårne rumvarmeanlæg
  • Vandbårne varmeanlæg hvor der også bliver etableret et vandbåret varmesystem

Kan jeg få energitilskud, hvis jeg selv udfører opgaven? 

Det korte svar er nej. Men du må gerne købe materialerne til opgaven selv. Du skal selvfølgelig bare have en kvittering. Men resten af arbejdet skal du have en virksomhed til at udføre, hvorefter du skal have en kvittering. 

Du kan ikke få tilskud til gør det selv-projekter. For at kunne få tilskud til et tiltag skal arbejdet med at udføre tiltaget foretages af en virksomhed. Dette dokumenterer du med en faktura for det udførte arbejde og dokumentation for, at fakturaen er betalt. Du må gerne selv indkøbe materialer, så længe et firma udfører tiltaget. Energistyrelsen

Hvor meget kan jeg få i energitilskud?

Svaret er ikke lige til, da det i høj grad afhænger af, hvad du søger om hjælp til. Men tilskuddets størrelse følger prisen på det projekt, du vil have tilskud til. Det vil sige, at jo større dit energiprojekt er, desto mere kan du få i tilskud. 

Tilskuddet kan dog aldrig udgøre mere end 20% af den på det tidspunkt aktuelle markedspris. 

Du kan få en nogenlunde fornemmelse af, om du kan få meget i energitilskud ved at se på, hvor stort dit hus er. Hvis du har et stort hus, så har du brug for en større varmekilde til at varme det op med. Og det koster naturligvis mere at få etableret, end det gør med en mindre løsning – deraf afspejler tilskuddets størrelse sig også. 

Dette skal du have klar, inden du søger tilskud

Inden du søger energitilskud, skal du have en læng dokumenter klar. Dette er en fordel, fordi du ikke altid har oceaner af tid, når tilskudspuljen åbner. Det første og altafgørende, du skal have klar, er dokumentation for, at du ejer den bygning, du søger energitilskud til. 

Det kan være, at du står overfor at skulle købe bygningen og dermed ikke ejer den endnu. Her skal du have en købsaftale på plads, som du skal sende ind, efter betingelser om advokatundersøgelser er udløbet. Du skal også indsende tingbogsattest samt en underskrevet fuldmagt, hvis du endnu ikke ejer boligen. 

Du skal også kunne dokumentere, at du bor i et område, hvor fjernvarmen bliver nedlagt, hvis dette er tilfældet. Derudover skal du dokumentere dit energimærke, hvis dette skal opdateres. 

I denne omgang skal du ikke vedhæfte tilbud eller projektforslag fra entreprenører. 

Har du spørgsmål om energitilskud?

Hvis du er i tvivl, om dit projekt er tilskudsberettiget, eller hvis du mangler et godt råd til, hvilket projekt der bedst kan betale sig for dig, kan du altid skrive til vores dygtige energirådgivere. De sidder klar til at hjælpe dig med svar på dine spørgsmål – helt gratis.