Case: Holbæk Kommune

Nedlukning gav idé til nyt praktisk værktøj

Under en større udbudsrunde for Holbæk Kommune har Andel Energi for første gang givet de bydende entreprenører en “virtuel rundvisning” af den bygning, der skal renoveres. Idéen sparer tid for alle parter.

Hvor der er vilje, er der vej

Hvad gør man, når 20 entreprenører ikke kan besigtige den bygning, de skal give tilbud på at renovere? Det problem fik energirådgiver Poul Leth Lorentsen til at undersøge, om en gennemgang af bygningen kunne foregå som en virtuel “rundvisning” via nettet, som vi kender det fra ejendomsmægleres hjemmesider.

Entreprenørerne fik et godt overblik

Alle relevante rum blev fotograferet med et 360 graders-kamera, og ved hjælp af et særlig software blev billederne arrangeret ud fra bygningens grundplan. På et lille oversigtskort kunne entreprenørerne se synsretningen, og hvor i bygningen rummet lå.

“Da turen var klar, linkede vi til den i udbudsmaterialet og delte den på fælles skærm i netværksmøder med tilbudsgiverne. Her gennemgik vi bygningen rum for rum – næsten som i virkeligheden. Bagefter kunne de frit benytte linket og gentage rundvisningen efter behov – f.eks. sammen med andre kolleger for at få deres vurdering.”

Muligheden for at vurdere forholdene flere gange gav et godt grundlag for præcise tilbud. Især i forhold til de mest komplekse installationer som varmecentraler og belysningsanlæg.

Hurtigere udbud og god dokumentation

Alt tyder på, at idéen fremover kan spare både bygherrer og tilbudsgivere for en hel del transporttid. Det er også hurtigere at præsentere bygninger på denne måde end at tegne dem op i 3D. Desuden kan de virtuelle ture bagefter anvendes som dokumentation i tilfælde af fejl eller mangler.

Poul Leth Lorentsen siger: “Vi er stødt på et stort effektiviseringspotentiale her. Faktisk ser det ud til, at vi ved udbud af mindre opgaver slet ikke behøver fysiske møder. I medierne hører vi ofte, at corona-pandemien vil ændre verden permanent – det tror jeg, vi har et godt eksempel på her.”

“De virtuelle rundvisninger blev godt modtaget af alle faggrupper, og de løste et stort, akut problem. Men metoden rækker længere end det. Jeg mener, den kan føre til bedre tilbud, fordi entreprenørerne bliver mere sikre i deres vurdering af opgaverne. Det gør virtuel rundvisning til et ekstremt vigtigt værktøj.” Projektudvikler Niels Thun-Rasmussen, Holbæk Kommune.

Mere information om tilbudsindhentning og projektstyring?

Der kan være store fordele ved at lade vores energirådgivere styre jeres projekter i mål. Vi kan varetage jeres interesser hele vejen igennem projektet og sikre den rette balance mellem pris og resultat.

Tag en snak med os

Palle Sand
Energi Partner

Kontakt på mail