Afregning for transport af din strøm skal bane vej for den grønne omstilling

I fremtiden skal vi gøre plads til mere vedvarende energi i vores elnet. Det vil også blive mere belastet, efterhånden som flere skifter til varmepumper og elbiler.

Der er brug for nye måder at styre vores elforbrug på. Især på vinterdage mellem kl. 17 og 20, hvor alle kommer hjem og tænder lys og laver mad. Det skaber spidsbelastninger, som af hensyn til den grønne omstilling bør udjævnes mere, end de er i dag.

Flyt elforbrug og spar penge

For at støtte den udvikling indførte netselskabet Cerius i 2020 nye regler for, hvordan man betaler for transport af strøm gennem nettet. Formålet er at give selskabets kunder en god grund til at flytte elforbrug væk fra tidsrummet mellem kl. 17 og 20.

Fra fast til tidsdifferentieret transportydelse

Transportydelsen per kilowatt-time (nettarif) har før været fast – uanset hvornår på døgnet og året forbruget fandt sted. Fra den 1. april 2020 indførte Cerius tidsdifferentieret transportydelse.

Det betyder, at der om sommeren – fra april til september – betales en lavere ydelse døgnet rundt. Fra 1. april 2022 er prisen 37,85 øre pr. kilowatt-time. I vintermånederne fra oktober til marts gælder den lave ydelse også 21 timer i døgnet. Men fra kl. 17 til 20 stiger den til 98,56 øre pr. kilowatt-time.

Hvilke slags elforbrug kan flyttes?

Det kan f.eks. være tøjvask, tørretumbling, opvask og bagning. Har husstanden varmepumpe, er det også oplagt at indstille den til ikke at bruge strøm mellem kl. 17 og 20. I så fald bliver besparelsen større.

Hvor meget kan der spares?

I en husstand med et gennemsnitligt elforbrug, hvor der ikke bruges opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler mellem kl. 17 og 20 i vinterhalvåret, kan der spares op til 200 – 250 kr om året.

Vil du vide mere?

Så er du meget velkommen til at kontakte vores kundecenter på kundeservice@andelenergi.dk eller på 70 29 29 29

Ofte stillede spørgsmål