Hvad sker der med gaspriserne?

I lang tid har prisen på gas været meget høj. Hvorfor ændrer det sig ikke, og er der noget, du selv kan gøre?

Derfor er prisen stadig høj

Der er flere årsager til, at gasprisen stadig er meget høj. Få en status på gassituationen fra vores ekspert, Jack Michael Kristensen, Funktionschef i Andel Energi.

  • Importen af russisk gas er faldet markant siden invasionen af Ukraine. Europa har derfor skulle finde andre måder at få gas på. Det kommer bl.a. som flydende gas via skibe fra andre dele af verdenen.

  • For at beskytte sig mod den kommende vinter har EU besluttet, at gaslagrene skal være min. 85% fyldt inden 1. november. Det har været med til at drive efterspørgslen og prisen op.

  • Den varme og tørre sommer har betydet, at flere kul- og a-kraftværker har kørt på nedsat kapacitet. Det har betydet, at gaskraftværkerne har skulle producere mere.

Er gaspriserne kun høje hos Andel Energi?

Nej, det er hele det europæiske energimarked, der er ramt af prisstigninger. Derfor vil din gaspris stige, uanset om du er kunde hos Andel Energi eller et andet energiselskab. Det er udelukkende prisen på den rene naturgas – og altså ikke prisen på transport og afgifter – som er steget.

Hvor længe regner I med, at priserne er høje?

Der er stadig meget stor usikkerhed i energimarkedet, og vi forventer, at de høje priser vil være her over den kommende vinter. Den største risiko kommer fra vejret. Bliver det en kold og hård vinter, vil det trække ekstra hårdt på gaslagrene, og det kan betyde meget højere priser.

På længere sigt kommer det an på, hvordan vi kommer igennem vinteren, og hvordan EU’s tiltag om at reducere gasforbruget med 15%, bliver gennemført.

Er der gas tilbage på lageret, er forbruget faldende, og er det samtidig lykkedes at få anden gasforsyning til Europa, så kan det være med til at løsne op for krisen.

Hvad sker der hvis Rusland lukker for gassen

Til at begynde med kan det betyde prisspring, men da den russiske gasforsyning nu er på et meget lavt niveau, vil det kun have mindre betydning.

Ofte stillede spørgsmål om de stigende priser, aftaler og forbrug

Hvad kan du selv gøre for at spare lidt?

Heldigvis kan du selv gøre lidt for at spare på energien. Et godt sted at starte er at blive mere bevidst om dit forbrug, og spare ved at sænke temperaturen i din bolig, men der er også andre måder, der kan hjælpe.

Få mange flere gode spareråd

Hvor får du din energi fra? Hvad bruger du din energi på? Og kan du gøre det billigere? Det kan du finde svaret på i vores store energiunivers,