
Hvad sker der med gaspriserne?
Derfor er prisen på gas faldet i løbet af vinteren
-
Vi har ikke haft en kold vinter. Efterspørgslen efter gas har derfor ikke været så høj som frygtet. Desuden har vi samlet set sparet en del på gassen i begyndelsen af vinteren.
-
Gaslagrene blev fyldt næsten helt op i efteråret sidste år. Ved slutningen af marts er gaslagrene stadig mere end halvfyldte.
-
Europa har importeret flydende gas, hvilket har kunnet holde balance i det europæiske gasmarked. Gas fra Rusland har dermed fået mindre betydning for os denne vinter.
Ofte stillede spørgsmål om priser, aftaler og forbrug
Nej, det er hele det europæiske energimarked, der er ramt på prisen. Derfor vil din gaspris gå op og ned, uanset om du er kunde hos Andel Energi eller et andet energiselskab. Det er udelukkende prisen på den rene naturgas – og altså ikke prisen på transport og afgifter – som følger markedet.
I takt med at temperaturerne stiger og behovet for gas til varme falder, vil priserne falde. I et normalt år vil forbruget være faldet så meget, at man kan starte med at fylde gas på lager igen fra april måned. Det vil alt andet lige få priserne til at flade mere ud.
Hvis det bliver meget varmt og tørt i løbet af sommeren, vil det kunne få priserne til at stige. Det skyldes efterspørgslen på gas til køling vil stige og samtidigt kan kraftværkerne få problemer med nedkøling.
Rusland stoppede med leverance af gas gennem Nordstream 1, som sidenhen blev udsat for sabotage. Der kommer fortsat gas fra Rusland via andre kanaler, men Europa importerer i stigende grad flydende gas. Dermed har russisk gas fået mindre betydning på det europæiske marked denne vinter.
Ja, de prisfald, vi har set i den seneste periode, gælder både på variable og på faste priser.
Men hvis du har en el- eller naturgasaftale med fast pris, vil din pris selvfølgelig forblive den samme i hele aftaleperioden til den pris, som var gældende, da du valgte aftalen.
Har du et fastprisprodukt, har du låst din pris og har sikret dig mod mulige udsving i prisen et stykke tid ud i fremtiden. Kommer der igen en periode med store stigninger, vil du altså ikke blive ramt af det.
Har du en fastprisaftale, kan du være helt rolig. Vi har ikke planer om at ændre i aftalerne på nuværende tidspunkt.
Det betyder, at din gaspris bliver mindre i takt med at markedsprisen falder. Og alt andet lige vil det føre til en lavere gasregning.
Din naturgas bliver købt på den nordiske gasbørs, Gaspoint Nordic. Udover gasbørsen køber vi også biogas fra danske biogasproducenter.
I perioden frem til Tyrafeltet åbner igen i 2023, vil din gas komme fra Tyskland, hvor det er en blanding af biogas, gas fra Nordsøen (især Norge) og Rusland samt flydende naturgas, som bliver blandet med biogas fra produktionen her i Danmark.
Nej, det gør vi ikke. Vi er et dansk selskab, der er andelsejet af vores egne kunder, og det bekymrer os meget, når priserne stiger, som de har gjort.
Vi tjener ikke mere, når prisen er høj, da vi har en fast fortjeneste pr. m3 på vores aftaler med kunderne.
Det kan du finde ud af ved at logge ind på Min Side eller ved at se i appen, Andel Energi.
Gå op under “Profil” og se under “Din aftale”.
Der findes desværre ikke digitale, fjernaflæste målere på gasfyr, som der gør på el. Men fremover modtager vi dine aflæsninger fra Evida 4 gange om året.
Vi kan derfor udstille dit forbrug hver 3 måned i stedet for en gang om året. Du kan følge med i appen, Andel Energi eller på Min side, når du kigger under ’Forbrug’.
Hvad kan du selv gøre for at spare lidt?
Heldigvis kan du selv gøre lidt for at spare på energien. Et godt sted at starte er at blive mere bevidst om dit forbrug, og spare ved at sænke temperaturen i din bolig, men der er også andre måder, der kan hjælpe.
Hvis du har et gasfyr, bør du tjekke, om der er vand nok på anlægget. Et fyr kører med et vandtryk på 1 til 1,5 bar, men hvis der mangler vand, falder trykket, og så når varmen ikke ud til radiatorerne. Et gasfyr med et korrekt vandtryk sænker anlæggets gasforbrug og giver dig mere varme for pengene.
Har du et naturgasfyr med klimastyring, kan du måske spare gode penge på at sænke anlæggets varmekurve, uden at der bliver koldere i huset. Mange nyere naturgasfyr har klimastyring, som sender en besked til gasfyret om, hvornår det skal producere varme og hvor meget. Det sker ud fra en såkaldt varmekurve, som i mange tilfælde er indstillet lidt højere af hensyn til driftsstabiliteten. Hvis det er tilfældet, kan en justering måske give samme varme for færre penge.
Test nemt selv, om du kan sænke varmekurven, uden at rumtemperaturen falder:
1. Vælg en dag hvor udetemperaturen er cirka 0 grader
2. Sæt dine radiatorer i stuen på cirka 3,5
3. Parallelforskyd naturgasfyrets varmekurve en tak nedad
4. Hold øje med, om temperaturen i stuen falder i løbet af et par timer
5. Gentag eventuelt øvelsen, indtil du rammer en kurve, der ikke kan holde en rumtemperatur på 20-21 grader.
Gaskedler er energimærkede, og A-mærkede kedler er de mest energirigtige. Især fordi de er kondenserende. Det vil sige, at de også sender varmen i røggassen, der opstår når naturgassen brændes, videre til husets radiatorer. I ældre kedler går denne varme til spilde.
Cirka 20 % af en husstands gasforbrug går til at varme vand op. Tag derfor færre og kortere varme bade. Sæt evt. en sparebruser op og skær badetiden ned fra 10 til 5 minutter – så kan du spare cirka en fjerdedel af varmeregningen.
Det er rart med lune gulve, men gulvvarme kan øge varmeforbruget, fordi varmen er tændt en større del af året. Så skru ned, eller sluk helt for gulvvarmen. Det samme råd gælder for dine radiatorer. Hver grad, du skruer ned for varmen i radiatorerne, giver en besparelse på ca. 5 % på varmeregningen.
Gør jævnligt rent omkring dit gasfyr, så tilførslen af luft ikke spærres eller tilstoppes – især hvis du har en kedel med åbent forbrændingskammer. Sørg også for at gasfyrets aftræk har fri passage gennem skorstenen, og at det ikke er stoppet af sne, blade eller andet.
For at få mest muligt ud af dit gasfyr, kan du lade en autoriseret VVS-installatør give det et regelmæssigt servicetjek. Så sikrer du dig, at gasfyret kører sikkert og effektivt og bruger mindre gas. Juster dit gasfyr efter årstiden.